ΑΘΗΝΑ:

Ακμή

Αρχική / Δερματολογία

Η ακμή είναι από τις πιο συχνές αιτίες (αν όχι η πιο συχνή), που θα ανατρέξει κάποιος στο δερματολόγο του.

Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία, αλλά απασχολεί σε μικρότερη ένταση και με μεγαλύτερη ίσως επιμονή, ενήλικες άνδρες και γυναίκες, στερώντας τους την αψεγάδιαστη εικόνα της επιδερμίδας τους.

Ας δούμε λίγο τις μορφές που εμφανίζεται, τις ηλικίες που μπορεί να προσβάλλει, τα σημεία του σώματος, που συνήθως εμφανίζεται, τις κλινικές εικόνες που παρουσιάζει.

Α. ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΑΚΜΗ: η ακμή που εμφανίζεται στις δύο πρώτες εβδομάδες του μωρού και συνήθως υποχωρεί αυτόματα μετά τους πρώτους δύο μήνες, είναι μία ενδοκρινικού τύπου ακμή, που οφείλεται στη διέγερση των επινεφριδίων του μωρού από ορμόνες της μαμάς του μέσω του πλακούντα. Παράγονται ορμόνες από τα επινεφρίδια του μωρού και φθίνουν συνήθως,  καθώς αποχωρίζεται τη μαμά του, οπότε και υποχωρεί σταδιακά μόνη της η ακμή.

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η ακμή και στη βρεφική ηλικία, χρήζει διερεύνησης από ειδικό Δερματολόγο ή παιδίατρο, για να ανιχνευθεί η προέλευση της ορμονικής αυτής διέγερσης, που προκαλεί την ακμή. 

Β. ΚΟΙΝΗ ΑΚΜΗ : Πρόκειται για χρόνιο νόσημα της τριχοσμηγματογόνου μονάδας. Οι σμηγματογόνοι αδένες, που σε κάποια σημεία του σώματος είναι πιο πυκνοί και πολλοί (πρόσωπο, στέρνο, ράχη) βρίσκονται παντού στο δέρμα μας, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα. Βρίσκονται υπό τον έλεγχο κυρίως των ανδρογόνων και ο ρόλος τους είναι να παράγουν το σμήγμα. Το σμήγμα, η «φυσική» ενυδατική μας κρέμα, δίνει στην επιδερμίδα την απαραίτητη ελαστικότητα και άλλες ιδιότητες, ούτως ώστε το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, το δέρμα, να αποτελεί ακέραιο επιδερμιδικό φραγμό και να μας παρέχει προστασία.

Αν αυτή η μικροσκοπική σμηγματογόνος μονάδα, παρουσιάσει «λάθη» στη λειτουργία της για την παραγωγή του σμήγματος, τότε φράσσει και αρχίζουν να δημιουργούνται φαγέσωρες (μαύρα στίγματα/comedo/blackhead), κέγχρια (κλειστοί φαγέσωρες/whitehead), βλατίδες και φλύκταινες/red spots, καθώς και βαθύτερες κύστες και οζίδια.

 

 

Όσο πιο μεγάλη η βλάβη και βαθύτερη στην εντόπιση, τόσο μεγαλύτερη η φλεγμονή και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εγκαταλειφθούν ουλές και ινώσεις, μετά την αποδρομή της φλεγμονής. Είναι αναγκαία η έγκαιρη λήψη θεραπείας από το Δερματολόγο Ιατρό σας, προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν ουλές, χηλοειδή και οποιαδήποτε δυσμορφία, που θα σας ταλαιπωρήσει αισθητικά στο μέλλον.

Γ. ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ: δείτε εδώ

Είναι όλα τα εξανθήματα της ακμής τα ίδια?

Στην ακμή, αναφέραμε ότι πάσχει η τριχοσμηγματογόνος μονάδα και ανάλογα με το στάδιο της ακμής, μπορούν να παρατηρηθούν οι ανοιχτοί φαγέσωρες  ή αλλιώς τα « μαύρα στίγματα», οι κλειστοί φαγέσωρες ή αλλιώς «κέγχρια» , οι βλατίδες και τα φλυκταινίδια ( κόκκινα «σπυράκια» χωρίς ή με κορυφή πύου) καθώς και οι βαθύτερες κύστεις (κυστική ακμή) ή ακόμα και συνδυασμός αυτών. Ανάλογα με τις βλάβες που κυριαρχούν, την εντόπιση και την έκτασή τους, καθώς και το ιστορικό του ασθενούς προτείνονται από το Δερματολόγο σας και οι θεραπευτικές επιλογές που έχετε.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη ακμής?

Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης, με την εντόπιση στο σώμα, με αιτίες πρόκλησης διακρίνουμε: τη φαγεσωρική, βλατιδώδη, κυστική ακμή, την ακμή των νεογνών, της ενηλίκου γυναίκας, την τροπική ακμή, τη σχετιζόμενη με λήψη φαρμάκων, με καθημερινές μας συνήθειες κά.

Τι «φταίει» και δημιουργείται η ακμή?

Στην ακμή αναφέρθηκε προηγούμενα ότι φλεγμαίνει η τριχοσμηγματογόνος μονάδα του δέρματος, όμως ο μηχανισμός είναι πιο περίπλοκος από μία απλή φλεγμονή.

Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος ή εναπόθεση δέρμα ακατάλληλων υλικών (κρέμες, προϊόντα μακιγιάζ), η απόφραξη του πόρου που εκκρίνεται το σμήγμα, η ανάπτυξη βακτηρίων και μικροοργανισμών στον πόρο του αδένα (προπιονικό βακτήριο ακμής), η επίδραση των ορμονών (ανδρογόνων κυρίως, οιστρογόνων, προγεστερόνης, θυροξίνης), η τοπική και συστηματική χρήση φαρμάκων είναι μερικές από τις βασικές αιτίες που οδηγούν στην ακμή.

Είναι σημαντική η διαχείριση της ακμής από το Δερματολόγο Ιατρό σας, καθώς αποτελεί ιατρικό σύνθετο πρόβλημα, που ενίοτε απαιτεί τη συνεργασία και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων (γυναικολόγο,ενδοκρινολόγο).

Πότε αναζητώ θεραπεία στην ακμή?

Πέρα από την εξάλειψη της φλεγμονής και το δικαίωμα για ένα «καθαρό» και λαμπερό δέρμα, ιδίως στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, είναι σημαντική η πρόληψη των ουλών ή ινώσεων ή χηλοειδών, που εγκαταλείπει πίσω της η ακμή και μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή. Συνεπώς, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη της ΕΓΚΑΙΡΗΣ θεραπείας της ακμής και για αυτό απευθυνόμαστε στο Δερματολόγο μας, ο οποίος θα κρίνει τη βαρύτητα και θα διαλέξει το κατάλληλο θεραπευτικό συνδυασμό.

Τι θεραπείες υπάρχουν για την ακμή;

Όπως έγινε κατανοητό, η ακμή δεν είναι ΜΙΑ και επομένως ούτε και η θεραπεία της είναι μια και μοναδική. Συνεκτιμώντας διαφορετικούς παράγοντες υγείας, ασφάλειας, κοινωνικούς, συμμόρφωσης, οικονομικούς, ο Δερματολόγος θα προτείνει αντίστοιχα την εξατομικευμένη προσέγγιση για την ακμή, που σας ταιριάζει.

Πλέον, έχουμε την δυνατότητα συνταγογράφησης αρκετών τοπικών (φαρμακευτικές κρέμες, καθαριστικά, κερατολυτικές κρέμες, δερμοκαλλυντικά) και συστηματικών φαρμάκων (ισοτρετινοϊνη, ειδικά αντιβιοτικά φάρμακα)  για την ακμή, τα οποία συνδυάζονται και με μία ρουτίνα περιποίησης του δέρματος με ειδικά προϊόντα/δερμοκαλλυντικά και εγκεκριμένα και εξατομικευμένα ανάλογα το φύλο/ηλικία/τύπο ακμής, προκειμένου να διατηρήσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία της θεραπείας επιταχύνεται με θεαματικά αποτελέσματα με τη χρήση της ιατρικά εγκεκριμένης ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ DERMALUX@ με συνεδρίες κατά τις οποίες τα τρία μήκη φωτός (μπλέ, κόκκινο, κίτρινο) προάγουν την ανάπλαση του δέρματος, μειώνουν το βακτηριακό φορτίο της φλεγμονής και διεγείρουν την παραγωγή αναπλαστικών παραγόντων για καλύτερη και ταχύτερη επούλωση. Το πρωτότυπο και μοναδικό DERMALUX@  λειτουργεί ταυτόχρονα και τα τρία μήκη φωτός (μειώνοντας το χρόνο της συνεδρίας και θεραπεύοντας σε τρία επίπεδα της επιδερμίδας), χωρίς να προκαλεί ερεθισμό και χωρίς παρενέργειες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονοθεραπεία ή και σε συνδυασμό με αγωγή.

Υπάρχει θεραπεία για τις ουλές της ακμής;

Όπως και η θεραπεία της ακμής, έτσι και η αποκατάσταση των επιπλοκών της, απαιτεί την εξατομικευμένη προσέγγιση από το Δερματολόγο. Ανάλογα το βάθος, το πλήθος, την εντόπιση μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα των χημικών  peelings, της διέγερσης με το microneedling @Skinpen, της αντιφλεγμονώδους δράσης και ανάπλασης με φως του Dermalux@, της δερμοαπόξεσης με μικροκρυστάλλους @Pristine, της ενέσιμης ανάπλασης μεσοθεραπείας με υαλουρονικό και βιομιμητικά πεπτίδια, της αυτόλογης αναπλαστικής μεσοθεραπείας PRP…..

Ό,τι και να επιλέξετε, σε συνεννόηση με το Δερματολόγο, να γνωρίζετε ότι η σύγχρονη προσέγγιση απαιτεί συνδυασμό παρεμβάσεων και έγκαιρη προσέγγιση αυτού του σύνθετου φαινομένου της ακμής και φυσικά αποτελεί ΙΑΤΡΙΚΟ πρόβλημα, δεν είναι θέμα αισθητικής!

Start typing and press Enter to search