Ατοπική Δερματίτιδα ή Ατοπικό Έκζεμα
Τι είναι το ατοπικό έκζεμα:
Πρόκειται για μια χρόνια, κνησμώδη αυτοφλεγμονώδη δερματοπάθεια, η οποία προσβάλλει κυρίως παιδιά και παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Υπάρχει μια σχετική κληρονομική προδιάθεση, χωρίς να είναι και σαφώς χαρακτηρισμένη.
Η ατοπική προδιάθεση ενός ατόμου συνυπάρχει αρκετά συχνά με αλλεργική ρινίτιδα/επιπεφυκίτιδα, αλλεργικό βρογχικό άσθμα και μυρμηκίες/ερπητικές και άλλες ιογενείς λοιμώξεις δέρματος (πιθανά λόγω του επηρεασμένου επιδερμιδικού φραγμού, αλλά και της επηρεασμένης κυτταρικής ανοσίας του δέρματος).
Σε μερικά άτομα με ατοπική δερματίτιδα θα βρούμε ηωσινοφιλία, αυξημένη την ολική IgE ανοσοσφαιρίνη, αυξημένη επίπτωση σε επιλοιμώξεις με σταφυλόκοκκο Aureus, αλλά όχι σε όλα τα άτομα, επιδεικνύοντας ότι η παθογένεια δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστή.
Γιατί συμβαίνει; Έχουν αναφερθεί διάφορες θεωρίες αιτιολόγησης, με επικρατέστερες δύο:
- Την αλλαγή του αστικού περιβάλλοντος και της περιβαλλοντικής μόλυνσης και
- Την υπέρμετρη φροντίδα της μητέρας στο μωρό με τάση «υπερ-απολύμανσης» των πάντων, με αποτέλεσμα το μωρό να μην έρχεται σε συχνή επαφή με τα κοινά βακτήρια/μύκητες, που μας περιβάλλουν και να μην «εξασκεί» το ανοσοποιητικό του δέρματός του έναντι αυτών!
Πώς θα το καταλάβω; Συνήθως το ατοπικό έκζεμα αρχίζει στους 8 μήνες, κάνει τη μέγιστη κλινική του εικόνα στα 2,5-3 έτη και μειώνεται καθώς πλησιάζει το παιδί στο Δημοτικό Σχολείο. Σπάνια συνεχίζει και παραμένει στην ενήλικο ζωή. Χαρακτηριστικό του στοιχείο είναι η ξηροδερμία και ο κνησμός. Το δέρμα φαίνεται τραχύ, αφυδατωμένο με πλάκες κοκκινωπές και με λέπια ξηροδερμίας, συνήθως ο κνησμός είναι πολύ ενοχλητικός.
Είχαμε αγνοήσει την επίδραση του κνησμού στην μείωση της ποιότητας ζωής, μέχρι που νεότερες μελέτες ανέδειξαν μέχρι και την ενόχληση του ύπνου, τη δυνατότητα συγκέντρωσης του παιδιού στο σχολείου/του ενήλικα στη δουλειά του, την επίδραση στην κοινωνικοποίηση και την επαφή με τους φίλους και συντρόφους!
Τι μπορώ να κάνω; ποια είναι η θεραπεία; Το Α και το Ω στην ατοπική δερματίτιδα είναι τα σωστά δερμοκαλλυντικά και στη σωστή συχνότητα εφαρμογής. Χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ δερμοκαλλυντικά από το φαρμακείο για ατοπική δερματίτιδα, ΔΕΝ χρησιμοποιούμε σφουγγάρια στο μπάνιο, ενυδατώνουμε με σωστά προϊόντα το δέρμα αρκετά συχνά για να μην υπάρχει ξηροδερμία. Αποφεύγουμε τα συνθετικά και μάλλινα ρούχα / μόνο από απαλό βαμβάκι.
Αν το παιδί ή ο ενήλικας υποφέρει ακόμα και μετά την εφαρμογή των παραπάνω οδηγιών, τότε απευθύνεται στον ΕΙΔΙΚΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ του γιατί μπορεί να έχει ανάγκη από ειδικές κρέμες με κορτικοστεροειδή, τακρολιμους/πιμεκρόλιμους, αντιϊσταμινικά ή κορτικοστεροειδή από το στόμα…έως και νεότερες θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα και με έγκριση και στην παιδική ηλικία!
Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας!