ΑΘΗΝΑ:

Λειχήνας Στόματος

Αρχική / Λειχήνας Στόματος

Ο λειχήνας στόματος ανήκει στα αυτοάνοσα-αυτοφλεγμονώδη νοσήματα, που προσβάλλει τόσο το βλεννογόνο του στόματος, όσο και το δέρμα, τα νύχια, τα μαλλιά, τα γεννητικά όργανα.

Προσβάλλει κυρίως γυναίκες και σε ποσοστό 70% προσβάλλεται το στόμα! Σε αρκετές περιπτώσεις η εκδήλωση του στόματος αποτελεί και τη μοναδική εμφάνιση.

Μιλάμε λοιπόν για ένα συχνό στοματολογικό εύρημα, του οποίου η αιτιολογία παραμένει αδιευκρίνιστη, αν και έχει συσχετιστεί με αυτοάνοσα νοσήματα, ηπατίτιδα C, εμβόλια, φάρμακα, υλικά.

Πώς θα αναγνωρίσουμε το λειχήνα στο στόμα? Θα παρατηρήσουμε ένα λευκωπό δίκτυο, σαν «δαντέλα» το οποίο ονομάζουμε δίκτυο Wicκham, αν και ανάλογα τη μορφή μπορεί να εμφανισθεί ως πληγή (διαβρωτικός λειχήνας), σαν λεία πλάκα (ατροφικός λειχήνας), σαν φυσαλίδα (πομφολυγώδης λειχήνας), μελαγχρωματική καφέ-γκρι πλάκα (μελαγχρωματικός λειχήνας).

Θα αναζητήσουμε αλλοιώσεις στο δέρμα και πιθανά στα μαλλιά και στα νύχια.

Ακόμη ένα συχνό νόσημα, που υποδεικνύει την ανάγκη για συνεργατικότητα του δερματολογου με το στοματολόγο, προϋποθέτει κλινική εμπειρία στη διάγνωση, πιθανά να χρειαστεί ιστολογική βιοψία και εργαστηριακό έλεγχο και χρειάζεται την παρακολούθηση στη θεραπεία από εξειδικευμένο και έμπειρο στοματολόγο-δερματολόγο.

Start typing and press Enter to search