Λειχήνας
Ο λειχήνας είναι ένα χρόνιο, μη-μεταδοτικό, αυτοφλεγμονώδες νόσημα του δέρματος και των βλεννογόνων,
το οποίο μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, έκταση, να προσβάλλει τα μαλλιά, τα νύχια, το βλεννογόνο του στόματος ή των γεννητικών οργάνων. Συνήθως προσβάλλει ενήλικες 40-60 ετών, περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σπανιότερα δε τα παιδιά.
Πού οφείλεται; Μέσω αυτοάνοσου μηχανισμού και χωρίς να έχουν εξακριβωθεί τα αίτια πλήρως, εκδηλώνονται τα συμπτώματα στην επιδερμίδα και τα εξαρτήματα αυτής (τρίχες, νύχια). Σε μερικές περιπτώσεις ενοχοποιείται η λοίμωξη με ηπατίτιδα C ή η λήψη κάποιων φαρμάκων για καρδιολογικές παθήσεις, αρθρίτιδα, υπέρταση. Γι αυτό το λόγο, καλό είναι να ζητείται πάντα ένας ορολογικός έλεγχος για ηπατίτιδες.
Πώς εκδηλώνεται; Συνήθως βρίσκονται ως μικρές, πολυγωνικές, ιώδεις, επίπεδες και κνησμώδεις βλάβες, που συρρέουν στις καμπτικές επιφάνειες των καρπών, αστραγάλων, αντιβραχίων, κάτω άκρων. Αρκετές φορές σχηματίζουν ένα δίκτυο λευκωπό σαν κλεψύδρα που είναι χαρακτηριστικό και αναφέρεται ως δίκτυο Wickham (Wickham striae). Μαζί με την ψωρίαση και τη λεύκη, παρουσιάζει και το φαινόμενο Koebner: δηλαδή μετά από οποιοδήποτε τραυματισμό εκλύεται η βλάβη στο σχήμα του τραύματος. Η διάγνωση τίθεται κλινικά και με βιοψία δέρματος.
Ανάλογα την εντόπιση, τη μορφή, την έκταση μπορεί να πάρει τις εξής μορφές: Δακτυλιοειδής λειχήνας, Γραμμοειδής λειχήνας, Υπερτροφικός ή μυρμηκιώδης λειχήνας, Ατροφικός λειχήνας, Διαβρωτικός/ελκωτικός λειχήνας στη στοματική κοιλότητα κυρίως, Ακτινικός ομαλός λειχήνας, Φυσαλιδοπομφολυγώδης λειχήνας, Θυλακικός λειχήνας(προσβολή θυλάκου τριχών και αίτιο ουλωτικής αλωπεκίας) και τέλος ιδιαίτερη οντότητα αποτελεί ο σκληροατροφικός λειχήνας της περιοχής των γεννητικών οργάνων.
Ο σκληροατροφικός λειχήνας των γεννητικών οργάνων, προκαλεί ινώσεις και σκληρύνσεις με λευκωπή εικόνα και επιπλοκές όπως στενώσεις κόλπου, φίμωση κλπ. Η χρόνια αυτή κατάσταση απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και θεραπεία από το δερματολόγο και αποκλεισμό με βιοψία των ύποπτων περιοχών για ανάπτυξη δυσπλασίας.
Εάν προσβληθούν τα νύχια: τότε μπορεί να παρατηρήσουμε γραμμοειδείς σχάσεις, ανασηκώματα των νυχιών, ευθρυπτότητα καθώς και κεντρική ανασήκωση που λαμβάνει την εικόνα των «φτερών αγγέλου».
Ποια είναι η θεραπεία; Ανάλογα την έκταση, την ηλικία, την εντόπιση και τη βαρύτητα ο δερματολόγος σας θα επιλέξει τοπικά σκευάσματα κορτικοστεροειδών, αναστολέων καλσινευρινης, χορήγηση κορτιζόνης, αντιϊσταμινικών, κυκλοσπορίνης. Σίγουρα θα χρειαστεί εξατομίκευση και του χρόνου θεραπείας και παρακολούθηση.
Εμπιστευθείτε το δερματολόγο σας!
Όσο πιο μεγάλη η βλάβη και βαθύτερη στην εντόπιση, τόσο μεγαλύτερη η φλεγμονή και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εγκαταλειφθούν ουλές και ινώσεις, μετά την αποδρομή της φλεγμονής. Είναι αναγκαία η έγκαιρη λήψη θεραπείας από το Δερματολόγο Ιατρό σας, προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν ουλές, χηλοειδή και οποιαδήποτε δυσμορφία, που θα σας ταλαιπωρήσει αισθητικά στο μέλλον.