ΑΘΗΝΑ:

Ροδόχρους Ακμή

Αρχική / Δερματολογία

Λέγεται ακμή, μοιάζει με την ακμή, είναι εξίσου συχνή, αλλά έχει και πολλές διαφορές.

Η Ροδόχρους ακμή (Rosacea), είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος κυρίως του προσώπου, κατά την οποία παρατηρούνται «κοκκινίλες», «σπυράκια», το δέρμα είναι ευαίσθητο και συνήθως συνοδεύει για χρόνια την εικόνα του ατόμου και κυρίως τις γυναίκες. Κυρίως γυναίκες 30-50 ετών, Κέλτικης καταγωγής , κοντά στην εμμηνόπαυση είναι το συνηθισμένο προφίλ των ατόμων που προσβάλλονται από την νόσο. Θα παρατηρηθεί πολύ συχνά όμως και σε άνδρες με ανώμαλη επιφάνεια στη μύτη (ρινόφυμα) ή με αίσθημα και συμπτώματα οφθαλμικής προσβολής σε ενήλικες (κοκκινα μάτια, αίσθημα ξένου σώματος, δακρύρροια).

Πώς εμφανίζεται η Ροδόχρους Ακμή;

Στη ροδόχρου ακμή μεγάλη συμμετοχή έχουν τα αιμοφόρα αγγεία, για αυτό το λόγο θα δούμε πολύ συχνά το αγγειακό/ κόκκινο στοιχείο να υπερέχει: ξαφνική ερυθρότητα (flushing) προσώπου, μόνιμα μικρά αγγεία/τριχοειδή προσώπου, μικρά κόκκινα «σπυράκια» χωρίς πύον, οίδημα και ανώμαλη επιφάνεια της επιδερμίδας (ρινόφυμα, φυματιώδης ροδόχρους ακμή), αίσθημα μόνιμης ευαισθησίας, φλόγωση, δυσανεξία σε προϊόντα περιποίησης δέρματος, δυσανεξία σε θερμότητα/ήλιο/τροφές.

Η σταδιοποίηση της Ροδόχρου Ακμής από την παγκόσμια επιτροπή Ειδικών για τη Ροδόχρου (www.rosacea.org) την κατηγοριοποιεί σε 4 στάδια: αρχική τηλεαγγειεκτατική, ακολούθως βλατιδοφλυκταινώδη, φυματιώδη και οφθαλμική. Η χρονιότητα και η εμφάνιση των βλαβών της Ροδόχρου Ακμής, διαταράσσουν την εικόνα του ατόμου, συχνά προσδίδουν αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης και συχνά τα άτομα του γυναικείου φύλου καταφεύγουν σε λύσεις συγκάλυψης με προϊόντα make-up.

 

Ποια είναι τα αίτια της Ροδόχρου Ακμής;

Έχουν ταυτοποιηθεί πολλοί προδιαθεσικοί παράγοντες στη Ροδόχρου Ακμή, χωρίς να μπορεί με βεβαιότητα να αποδοθεί με ακρίβεια ο μηχανισμός και η αιτία σε κάποιον από αυτούς. Γενετική προδιάθεση, χρόνια στοιχεία φλεγμονής, εποικισμός με το παράσιτο Demodex, αγγειακή και νευροσυμπαθητική δυσλειτουργία των αγγείων/τριχοειδών, ορμονική δυσλειτουργία οιστρογόνων, χρόνιο στρες, συχνή έκθεση σε αγγειοδιασταλτικούς παράγοντες όπως ήλιοέκθεση, θερμότητα, λήψη αλκοόλ κλπ είναι οι κυριότεροι κοινοί αιτιολογικοί παράγοντες που ανευρίσκονται.

Γίνεται κατανοητό ότι δεν παρουσιάζουν Ροδόχρου ακμή όλοι με τους παραπάνω παράγοντες έκθεσης, ούτε και άτομα με Ροδόχρου Ακμή έχουν το ίδιο στάδιο εμφάνισης. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να εκπαιδευθεί το άτομο στην πρόληψη των υποτροπών και στην ρουτίνα συντήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Τι θεραπείες υπάρχουν για την ακμή;

Ο Δερματολόγος αρχικά θα θέσει τη διάγνωση σε αυτό το τόσο υποεκτιμημένο νόσημα, που συχνά αναφέρεται ως «υπερευαίσθητο», «αλλεργικό», «δυσανεκτικό» δέρμα ή θα καταρρίψει την αποδοχή «πάντα έτσι ήμουν», «έτσι ήταν και η μητέρα μου/είναι κληρονομικό» ….

Ακολούθως, θα προταθεί η θεραπεία ανάλογα με το στάδιο της Ροδόχρου Ακμής και την κάτασταση που απαιτεί κάθε περίπτωση.

Ξεκινώντας από την εκπαίδευση του ατόμου σε συνήθειες καθημερινές, σε προϊόντα και δερμοκαλλυντικά που αρμόζουν και γίνονται ανεκτά, σε τοπικές κρέμες με αντιβιοτικά ή κερατολυτικούς παράγοντες, αντιπαρασιτικές κρέμες, σε συστηματικά αντιβιοτικά/με ειδικό αντιφλεγμονώδη τρόπο δράσης και όχι το συνηθισμένο, όπως σε μία μόλυνση και ακολούθως θα αντιμετωπισθούν οι επιπλοκές.

Οι επιπλοκές αφορούν σε δέρμα με μόνιμες ευρυαγγείες (χρειάζεται ειδικό laser  με στόχο τα αγγεία, προκειμένου να εξαλειφθούν), στο ανώμαλης υφής δέρμα με οίδημα και φυματιώδη εικόνα, που απαιτεί πιο επεμβατικές μεθόδους δερμοαπόξεσης της επιδερμίδας.

Τα ενδιάμεσα στάδια της φλεγμονής, της θεραπείας και της συντήρησης του αποτελέσματος απαντούν αρκετά καλά στη Φωτοθεραπεία DERMALUX@, εκεί όπου η θεραπεία με ειδικά μήκη φωτός θα δράσει μειώνοντας τη φλεγμονή, θα επιδράσει μειώνοντας το μικροβιακό παράγοντα και την παραγωγή σμήγματος και όλα αυτά ΧΩΡΙΣ ερεθισμό και δυσανεξία από το τόσο ευαίσθητο δέρμα της Ροδόχρου Ακμής.

Start typing and press Enter to search