ΑΘΗΝΑ:

Ψωρίαση

Αρχική / Δερματολογία

Ψωρίαση: Υπάρχει λύση;

Η ψωρίαση είναι ένα μη-μεταδοτικό φλεγμονώδες δερματικό νόσημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και παρουσιάζεται με τη μορφή ερυθρών πλακών στο δέρμα καλυπτόμενα από ξηρά “λέπια” (υπερκερατωτικές πλάκες).  Προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού, και παρότι ΔΕΝ θεωρείται κληρονομική πάθηση, παρουσιάζει μία οικογενή επιβάρυνση, για αυτό το λόγο μπορεί να εμφανισθεί σε άτομα της ίδιας οικογένειας.

Στην παθογένεια της ψωρίασης εμπλέκονται γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ανοσολογικοί μηχανισμοί, οι οποίοι δημιουργούν μία φλεγμονώδη κόκκινη πλάκα στο δέρμα και προάγεται η πρόωρη/ γρήγορη απόπτωση των κυττάρων της επιδερμίδας στο σημείο εκείνο σε παχιά, ξηρά λέπια/νιφάδες. Ενώ στο υγιές δέρμα αυτή η διαδικασία ανανέωσης των επιδερμιδικών κυττάρων ολοκληρώνεται σε 28 περίπου ημέρες, στο σημείο εκδήλωσης της ψωριασικής πλάκας διαρκεί μόλις 4-6 ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι να αθροίζονται τα “νεκρά” ξηρά κερατινοποιημένα λέπια και να εμφανίζεται ως υπερκερατωτική πλάκα, με άλλοτε άλλο βαθμό κνησμού, δυσφορίας και έκτασης. Παρουσιάζει μεγάλη επίπτωση στην εικόνα των ασθενών, επηρεάζοντας τις σχέσεις τους και την αντίληψη της εικόνας του σώματός τους, και από μετρήσεις παγκοσμίως επιβεβαιώνεται η μεγάλη επίδραση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.

 

Απαντάται με τη μορφή α) των ενηλίκων και β) των παιδιών. Στα παιδιά είναι πιο συχνή η σταγονοειδής μορφή, που συχνά συνδυάζεται με στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις. Οι μορφές των ενηλίκων είναι οι εντοπισμένες: στην κατά πλάκας ψωρίαση (συχνότερη), η σταγονοειδής, η ανάστροφη ψωρίαση (πτυχών-μασχαλών, γεννητικής περιοχής κλπ), αλλά και η ερυθροδερμική και η φλυκταινώδης, μορφές με μεγάλη προσβολή του δέρματος και οι οποίες πιθανά να χρειαστούν  νοσηλεία. Τα συνήθη σημεία στο σώμα που εμφανίζεται η ψωρίαση είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, χαμηλά στην οσφύ, στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής, στις παλάμες, στα πέλματα, στα χέρια και πόδια. Μπορεί να προσβάλλει τα νύχια, σχηματίζοντας βοθρία στην επιφάνειά τους, να φαίνονται πιο “παχιά” και να αποκολλούνται από την κοίτη του νυχιού και συχνά παρερμηνεύεται ως μυκητίαση των νυχιών. Αυτή η ονυχόλυση μας υποδεικνύει μια τάση πιθανής προσβολής και της “άκρης των κοντινών αρθρώσεων” των δακτύλων, για αυτό το λόγο, και αν έχουμε πόνους στις αρθρώσεις ή “πρηξίματα” στα δάκτυλα, πιθανά να συνυπάρχει ψωριασική αρθρίτιδα. Σε ποσοστό 10% των ασθενών με ψωρίαση μπορεί να μην προσβληθεί καθόλου το δέρμα και να υπάρχει μόνο η αρθρίτιδα. Είναι μεγάλης σημασίας να αναζητήσουμε έγκαιρα τη σωστή θεραπεία, σε εξειδικευμένο δερματολογικό κέντρο,  για να αποφευχθεί η μονιμότητα των βλαβών της ψωρίασης στις αρθρώσεις καθώς και η υγεία του δέρματος.

Η ψωρίαση, πέρα από δερματοπάθεια, σήμερα πλέον θεωρείται  συστηματική φλεγμονώδης πάθηση και παρουσιάζει συννοσηρότητα με το καρδιαγγειακό (μεταβολικό σύνδρομο, κεντρική παχυσαρκία, καρδιαγγειακά συμβάμματα, σακχαρώδη διαβήτη), το έντερο (ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn) και τις αρθρώσεις. Είναι συχνή με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ερυθηματώδη Λύκο και θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Η διάγνωση της ψωρίασης τίθεται κλινικά, αλλά και με βιοψία και ιστολογική επιβεβαίωση.

Η σύγχρονη θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να είναι α) τοπική ή/και β) συστηματική. Στις τοπικές θεραπείες ανήκουν τα κερατολυτικά προϊόντα, η ανθραλίνη, η πίσσα, τα τοπικά κορτικοστεροειδή, τοπικά παράγωγα βιταμίνης D και οι τοπικοί αναστολείς καλσινευρίνης. Η Φωτοθεραπεία θεραπεία, συνήθως υπεριώδης τύπου UVA  και UVB,  αποτελεί μια άλλη προσέγγιση στην ψωρίαση, μόνη της ή και σε συνδυασμό με τοπική αγωγή.

Πολύ ενδιαφέρουσα πλέον είναι η συστηματική θεραπεία της ψωρίασης, όπου έχουν προστεθεί νεότερα και σύγχρονα δεδομένα, καθώς πέραν των κλασσικών θεραπειών με μεθοτρεξάτη, ρετινοειδή , κυκλοσπορίνη, διαθέτουμε σήμερα τις λεγόμενες «Στοχευμένες» θεραπευτικές αγωγές ή αλλιώς «βιολογικούς παράγοντες».  Στοχεύουν σε κυτταροκίνες (TNF-a), σε ιντερλευκίνες IL-17a, IL-12/23, IL-23, ή αποτελούνται από «μικρά στοχευμένα μόρια», όπως η apremilast από του στόματος. Τόσο η αποτελεσματικότητα των νεότερων θεραπειθών, όσο και η έλλειψη ανεπιθύμητων ενεργειών, τις καθιστά πρώτη θεραπευτική επιλογή.

Η σωστή ενημέρωση, η αξίωση θεραπείας και η εξατομικευμένη διαχείριση από έμπειρη δερματολογική ομάδα γιατρών, εγγυάται ασφάλεια και απαλλαγή από ένα τόσο συχνό και πλέον θεραπεύσιμο δερματικό νόσημα όπως η ψωρίαση.

Όσο πιο μεγάλη η βλάβη και βαθύτερη στην εντόπιση, τόσο μεγαλύτερη η φλεγμονή και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εγκαταλειφθούν ουλές και ινώσεις, μετά την αποδρομή της φλεγμονής. Είναι αναγκαία η έγκαιρη λήψη θεραπείας από το Δερματολόγο Ιατρό σας, προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν ουλές, χηλοειδή και οποιαδήποτε δυσμορφία, που θα σας ταλαιπωρήσει αισθητικά στο μέλλον.

Γ. ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ: δείτε εδώ

Είναι όλα τα εξανθήματα της ακμής τα ίδια?

Στην ακμή, αναφέραμε ότι πάσχει η τριχοσμηγματογόνος μονάδα και ανάλογα με το στάδιο της ακμής, μπορούν να παρατηρηθούν οι ανοιχτοί φαγέσωρες  ή αλλιώς τα « μαύρα στίγματα», οι κλειστοί φαγέσωρες ή αλλιώς «κέγχρια» , οι βλατίδες και τα φλυκταινίδια ( κόκκινα «σπυράκια» χωρίς ή με κορυφή πύου) καθώς και οι βαθύτερες κύστεις (κυστική ακμή) ή ακόμα και συνδυασμός αυτών. Ανάλογα με τις βλάβες που κυριαρχούν, την εντόπιση και την έκτασή τους, καθώς και το ιστορικό του ασθενούς προτείνονται από το Δερματολόγο σας και οι θεραπευτικές επιλογές που έχετε.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη ακμής?

Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης, με την εντόπιση στο σώμα, με αιτίες πρόκλησης διακρίνουμε: τη φαγεσωρική, βλατιδώδη, κυστική ακμή, την ακμή των νεογνών, της ενηλίκου γυναίκας, την τροπική ακμή, τη σχετιζόμενη με λήψη φαρμάκων, με καθημερινές μας συνήθειες κά.

Τι «φταίει» και δημιουργείται η ακμή?

Στην ακμή αναφέρθηκε προηγούμενα ότι φλεγμαίνει η τριχοσμηγματογόνος μονάδα του δέρματος, όμως ο μηχανισμός είναι πιο περίπλοκος από μία απλή φλεγμονή.

Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος ή εναπόθεση δέρμα ακατάλληλων υλικών (κρέμες, προϊόντα μακιγιάζ), η απόφραξη του πόρου που εκκρίνεται το σμήγμα, η ανάπτυξη βακτηρίων και μικροοργανισμών στον πόρο του αδένα (προπιονικό βακτήριο ακμής), η επίδραση των ορμονών (ανδρογόνων κυρίως, οιστρογόνων, προγεστερόνης, θυροξίνης), η τοπική και συστηματική χρήση φαρμάκων είναι μερικές από τις βασικές αιτίες που οδηγούν στην ακμή.

Είναι σημαντική η διαχείριση της ακμής από το Δερματολόγο Ιατρό σας, καθώς αποτελεί ιατρικό σύνθετο πρόβλημα, που ενίοτε απαιτεί τη συνεργασία και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων (γυναικολόγο,ενδοκρινολόγο).

Πότε αναζητώ θεραπεία στην ακμή?

Πέρα από την εξάλειψη της φλεγμονής και το δικαίωμα για ένα «καθαρό» και λαμπερό δέρμα, ιδίως στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, είναι σημαντική η πρόληψη των ουλών ή ινώσεων ή χηλοειδών, που εγκαταλείπει πίσω της η ακμή και μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή. Συνεπώς, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη της ΕΓΚΑΙΡΗΣ θεραπείας της ακμής και για αυτό απευθυνόμαστε στο Δερματολόγο μας, ο οποίος θα κρίνει τη βαρύτητα και θα διαλέξει το κατάλληλο θεραπευτικό συνδυασμό.

Τι θεραπείες υπάρχουν για την ακμή;

Όπως έγινε κατανοητό, η ακμή δεν είναι ΜΙΑ και επομένως ούτε και η θεραπεία της είναι μια και μοναδική. Συνεκτιμώντας διαφορετικούς παράγοντες υγείας, ασφάλειας, κοινωνικούς, συμμόρφωσης, οικονομικούς, ο Δερματολόγος θα προτείνει αντίστοιχα την εξατομικευμένη προσέγγιση για την ακμή, που σας ταιριάζει.

Πλέον, έχουμε την δυνατότητα συνταγογράφησης αρκετών τοπικών (φαρμακευτικές κρέμες, καθαριστικά, κερατολυτικές κρέμες, δερμοκαλλυντικά) και συστηματικών φαρμάκων (ισοτρετινοϊνη, ειδικά αντιβιοτικά φάρμακα)  για την ακμή, τα οποία συνδυάζονται και με μία ρουτίνα περιποίησης του δέρματος με ειδικά προϊόντα/δερμοκαλλυντικά και εγκεκριμένα και εξατομικευμένα ανάλογα το φύλο/ηλικία/τύπο ακμής, προκειμένου να διατηρήσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία της θεραπείας επιταχύνεται με θεαματικά αποτελέσματα με τη χρήση της ιατρικά εγκεκριμένης ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ DERMALUX@ με συνεδρίες κατά τις οποίες τα τρία μήκη φωτός (μπλέ, κόκκινο, κίτρινο) προάγουν την ανάπλαση του δέρματος, μειώνουν το βακτηριακό φορτίο της φλεγμονής και διεγείρουν την παραγωγή αναπλαστικών παραγόντων για καλύτερη και ταχύτερη επούλωση. Το πρωτότυπο και μοναδικό DERMALUX@  λειτουργεί ταυτόχρονα και τα τρία μήκη φωτός (μειώνοντας το χρόνο της συνεδρίας και θεραπεύοντας σε τρία επίπεδα της επιδερμίδας), χωρίς να προκαλεί ερεθισμό και χωρίς παρενέργειες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονοθεραπεία ή και σε συνδυασμό με αγωγή.

Υπάρχει θεραπεία για τις ουλές της ακμής;

Όπως και η θεραπεία της ακμής, έτσι και η αποκατάσταση των επιπλοκών της, απαιτεί την εξατομικευμένη προσέγγιση από το Δερματολόγο. Ανάλογα το βάθος, το πλήθος, την εντόπιση μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα των χημικών  peelings, της διέγερσης με το microneedling @Skinpen, της αντιφλεγμονώδους δράσης και ανάπλασης με φως του Dermalux@, της δερμοαπόξεσης με μικροκρυστάλλους @Pristine, της ενέσιμης ανάπλασης μεσοθεραπείας με υαλουρονικό και βιομιμητικά πεπτίδια, της αυτόλογης αναπλαστικής μεσοθεραπείας PRP…..

Ό,τι και να επιλέξετε, σε συνεννόηση με το Δερματολόγο, να γνωρίζετε ότι η σύγχρονη προσέγγιση απαιτεί συνδυασμό παρεμβάσεων και έγκαιρη προσέγγιση αυτού του σύνθετου φαινομένου της ακμής και φυσικά αποτελεί ΙΑΤΡΙΚΟ πρόβλημα, δεν είναι θέμα αισθητικής!

Start typing and press Enter to search