ΑΘΗΝΑ:

Καρκίνος Στόματος

Αρχική / Καρκίνος Στόματος

Όταν αναφερόμαστε στον καρκίνο του στόματος, ουσιαστικά εννοούμε το Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο αποτελεί το πιο συχνό καρκίνωμα του βλεννογόνου του στόματος με συχνότητα 95% έναντι των υπολοίπων.

Πιο συχνά εντοπίζεται στα πλάγια σημεία της γλώσσας ή στο έδαφος του στόματος, κάτω από τη γλώσσα. Δυνατόν να εμφανιστεί όμως και στα χείλη, στις παρειές και οπουδήποτε αλλού.

Είναι ουσιαστικά ζωτικής σημασίας η έγκαιρη αναγνώριση του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, προκειμένου για την επιβιώση, αφού συνήθως καθυστερεί η διάγνωσή του και σε ποσοστό 50% είναι ήδη μεταστατικό τη στιγμή της επιβεβαίωσής του. Προσβάλλει συνηθέστερα άνδρες άνω των 40 ετών, αν και τα τελευταία χρόνια, τα δύο φύλα εξισώθηκαν στα ποσοστά, μάλλον λόγω κοινού τρόπου διαβίωσης και συνηθειών.

Ο καρκίνος του στόματος, όπως και οι περισσότεροι καρκίνοιι, είναι πολυπαραγοντικός και έχουν εντοπισθεί κάποια δεδομένα, που συσχετίζονται με τη δημιουργία του: κάπνισμα, συχνή κατανάλωση αλκοόλ, εποικισμός με «επικίνδυνα» στελέχη HPV στο στόμα, υπεριώδης ακτινοβολία, σιδηροπενική αναιμία, διαταραχές θρέψης, ογκογονίδια.

Η ενημέρωση των ασθενών, η αυτοεξέταση, η έγκαιρη προσέλευση στον ειδικό και η κατάρτιση των οδοντιάτρων, στοματολόγων, δερματολόγων, παθολόγων και όλων των ειδικοτήτων, που θα εξετάσουν τη στοματική κοιλότητα ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!

Ο καρκίνος του στόματος ξεκινά ώς κόκκινη ή άσπρη πλάκα, που θα εξελιχθεί σε έλκωση ή οζίδιο ή με «τραχιά» μυρμηκιώδη επιφάνεια και δε θα πονά, θα είναι σκληρό αν το ψηλαφίσουμε.

Αναζητούμε σύντομα τη γνώμη ειδικού, ο οποίος συνήθως θα χρειαστεί καλό ιστορικό, λήψη βιοψίας και εργαστηριακό έλεγχο, προκειμένου να μας βοηθήσει στη διαχείριση αυτής της πάθησης.

Start typing and press Enter to search