ΑΘΗΝΑ:

Λειχήνας

Αρχική / Δερματολογία

Ο λειχήνας είναι ένα χρόνιο, μη-μεταδοτικό, αυτοφλεγμονώδες νόσημα του δέρματος και των βλεννογόνων, το οποίο μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, έκταση, να προσβάλλει τα μαλλιά, τα νύχια, το βλεννογόνο του στόματος ή των γεννητικών οργάνων. Συνήθως προσβάλλει ενήλικες 40-60 ετών, περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σπανιότερα δε τα παιδιά.

Πού οφείλεται; Μέσω αυτοάνοσου μηχανισμού και χωρίς να έχουν εξακριβωθεί τα αίτια πλήρως, εκδηλώνονται τα συμπτώματα στην επιδερμίδα και τα εξαρτήματα αυτής (τρίχες, νύχια). Σε μερικές περιπτώσεις ενοχοποιείται η λοίμωξη με ηπατίτιδα C ή η λήψη κάποιων φαρμάκων για καρδιολογικές παθήσεις, αρθρίτιδα, υπέρταση. Γι αυτό το λόγο, καλό είναι να ζητείται πάντα ένας ορολογικός έλεγχος για ηπατίτιδες.

Πώς εκδηλώνεται; Συνήθως βρίσκονται ως μικρές, πολυγωνικές, ιώδεις, επίπεδες και κνησμώδεις βλάβες, που συρρέουν στις καμπτικές επιφάνειες των καρπών, αστραγάλων, αντιβραχίων, κάτω άκρων. Αρκετές φορές σχηματίζουν ένα δίκτυο λευκωπό σαν κλεψύδρα που είναι χαρακτηριστικό και αναφέρεται ως δίκτυο Wickham (Wickham striae). Μαζί με την ψωρίαση και τη λεύκη, παρουσιάζει και το φαινόμενο Koebner: δηλαδή μετά από οποιοδήποτε τραυματισμό εκλύεται η βλάβη στο σχήμα του τραύματος. Η διάγνωση τίθεται κλινικά και με βιοψία δέρματος.

Ανάλογα την εντόπιση, τη μορφή, την έκταση μπορεί να πάρει τις εξής μορφές: Δακτυλιοειδής λειχήνας, Γραμμοειδής λειχήνας, Υπερτροφικός ή μυρμηκιώδης λειχήνας, Ατροφικός λειχήνας, Διαβρωτικός/ελκωτικός λειχήνας στη στοματική κοιλότητα κυρίως, Ακτινικός ομαλός λειχήνας, Φυσαλιδοπομφολυγώδης λειχήνας, Θυλακικός λειχήνας(προσβολή θυλάκου τριχών και αίτιο ουλωτικής αλωπεκίας) και τέλος ιδιαίτερη οντότητα αποτελεί ο σκληροατροφικός λειχήνας της περιοχής των γεννητικών οργάνων.

Ο σκληροατροφικός λειχήνας των γεννητικών οργάνων, προκαλεί ινώσεις και σκληρύνσεις με λευκωπή εικόνα και επιπλοκές όπως στενώσεις κόλπου, φίμωση κλπ. Η χρόνια αυτή κατάσταση απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και θεραπεία από το δερματολόγο και αποκλεισμό με βιοψία των ύποπτων περιοχών για ανάπτυξη δυσπλασίας.

Εάν προσβληθούν τα νύχια: τότε μπορεί να παρατηρήσουμε γραμμοειδείς σχάσεις, ανασηκώματα των νυχιών, ευθρυπτότητα καθώς και κεντρική ανασήκωση που λαμβάνει την εικόνα των «φτερών αγγέλου».

Ποια είναι η θεραπεία; Ανάλογα την έκταση, την ηλικία, την εντόπιση και τη βαρύτητα ο δερματολόγος σας θα επιλέξει τοπικά σκευάσματα κορτικοστεροειδών, αναστολέων καλσινευρινης, χορήγηση κορτιζόνης, αντιϊσταμινικών, κυκλοσπορίνης. Σίγουρα θα χρειαστεί εξατομίκευση και του χρόνου θεραπείας και παρακολούθηση.

Εμπιστευθείτε το δερματολόγο σας!

Όσο πιο μεγάλη η βλάβη και βαθύτερη στην εντόπιση, τόσο μεγαλύτερη η φλεγμονή και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εγκαταλειφθούν ουλές και ινώσεις, μετά την αποδρομή της φλεγμονής. Είναι αναγκαία η έγκαιρη λήψη θεραπείας από το Δερματολόγο Ιατρό σας, προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν ουλές, χηλοειδή και οποιαδήποτε δυσμορφία, που θα σας ταλαιπωρήσει αισθητικά στο μέλλον.

Γ. ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ: δείτε εδώ

Είναι όλα τα εξανθήματα της ακμής τα ίδια?

Στην ακμή, αναφέραμε ότι πάσχει η τριχοσμηγματογόνος μονάδα και ανάλογα με το στάδιο της ακμής, μπορούν να παρατηρηθούν οι ανοιχτοί φαγέσωρες  ή αλλιώς τα « μαύρα στίγματα», οι κλειστοί φαγέσωρες ή αλλιώς «κέγχρια» , οι βλατίδες και τα φλυκταινίδια ( κόκκινα «σπυράκια» χωρίς ή με κορυφή πύου) καθώς και οι βαθύτερες κύστεις (κυστική ακμή) ή ακόμα και συνδυασμός αυτών. Ανάλογα με τις βλάβες που κυριαρχούν, την εντόπιση και την έκτασή τους, καθώς και το ιστορικό του ασθενούς προτείνονται από το Δερματολόγο σας και οι θεραπευτικές επιλογές που έχετε.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη ακμής?

Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης, με την εντόπιση στο σώμα, με αιτίες πρόκλησης διακρίνουμε: τη φαγεσωρική, βλατιδώδη, κυστική ακμή, την ακμή των νεογνών, της ενηλίκου γυναίκας, την τροπική ακμή, τη σχετιζόμενη με λήψη φαρμάκων, με καθημερινές μας συνήθειες κά.

Τι «φταίει» και δημιουργείται η ακμή?

Στην ακμή αναφέρθηκε προηγούμενα ότι φλεγμαίνει η τριχοσμηγματογόνος μονάδα του δέρματος, όμως ο μηχανισμός είναι πιο περίπλοκος από μία απλή φλεγμονή.

Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος ή εναπόθεση δέρμα ακατάλληλων υλικών (κρέμες, προϊόντα μακιγιάζ), η απόφραξη του πόρου που εκκρίνεται το σμήγμα, η ανάπτυξη βακτηρίων και μικροοργανισμών στον πόρο του αδένα (προπιονικό βακτήριο ακμής), η επίδραση των ορμονών (ανδρογόνων κυρίως, οιστρογόνων, προγεστερόνης, θυροξίνης), η τοπική και συστηματική χρήση φαρμάκων είναι μερικές από τις βασικές αιτίες που οδηγούν στην ακμή.

Είναι σημαντική η διαχείριση της ακμής από το Δερματολόγο Ιατρό σας, καθώς αποτελεί ιατρικό σύνθετο πρόβλημα, που ενίοτε απαιτεί τη συνεργασία και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων (γυναικολόγο,ενδοκρινολόγο).

Πότε αναζητώ θεραπεία στην ακμή?

Πέρα από την εξάλειψη της φλεγμονής και το δικαίωμα για ένα «καθαρό» και λαμπερό δέρμα, ιδίως στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, είναι σημαντική η πρόληψη των ουλών ή ινώσεων ή χηλοειδών, που εγκαταλείπει πίσω της η ακμή και μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή. Συνεπώς, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη της ΕΓΚΑΙΡΗΣ θεραπείας της ακμής και για αυτό απευθυνόμαστε στο Δερματολόγο μας, ο οποίος θα κρίνει τη βαρύτητα και θα διαλέξει το κατάλληλο θεραπευτικό συνδυασμό.

Τι θεραπείες υπάρχουν για την ακμή;

Όπως έγινε κατανοητό, η ακμή δεν είναι ΜΙΑ και επομένως ούτε και η θεραπεία της είναι μια και μοναδική. Συνεκτιμώντας διαφορετικούς παράγοντες υγείας, ασφάλειας, κοινωνικούς, συμμόρφωσης, οικονομικούς, ο Δερματολόγος θα προτείνει αντίστοιχα την εξατομικευμένη προσέγγιση για την ακμή, που σας ταιριάζει.

Πλέον, έχουμε την δυνατότητα συνταγογράφησης αρκετών τοπικών (φαρμακευτικές κρέμες, καθαριστικά, κερατολυτικές κρέμες, δερμοκαλλυντικά) και συστηματικών φαρμάκων (ισοτρετινοϊνη, ειδικά αντιβιοτικά φάρμακα)  για την ακμή, τα οποία συνδυάζονται και με μία ρουτίνα περιποίησης του δέρματος με ειδικά προϊόντα/δερμοκαλλυντικά και εγκεκριμένα και εξατομικευμένα ανάλογα το φύλο/ηλικία/τύπο ακμής, προκειμένου να διατηρήσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία της θεραπείας επιταχύνεται με θεαματικά αποτελέσματα με τη χρήση της ιατρικά εγκεκριμένης ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ DERMALUX@ με συνεδρίες κατά τις οποίες τα τρία μήκη φωτός (μπλέ, κόκκινο, κίτρινο) προάγουν την ανάπλαση του δέρματος, μειώνουν το βακτηριακό φορτίο της φλεγμονής και διεγείρουν την παραγωγή αναπλαστικών παραγόντων για καλύτερη και ταχύτερη επούλωση. Το πρωτότυπο και μοναδικό DERMALUX@  λειτουργεί ταυτόχρονα και τα τρία μήκη φωτός (μειώνοντας το χρόνο της συνεδρίας και θεραπεύοντας σε τρία επίπεδα της επιδερμίδας), χωρίς να προκαλεί ερεθισμό και χωρίς παρενέργειες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονοθεραπεία ή και σε συνδυασμό με αγωγή.

Υπάρχει θεραπεία για τις ουλές της ακμής;

Όπως και η θεραπεία της ακμής, έτσι και η αποκατάσταση των επιπλοκών της, απαιτεί την εξατομικευμένη προσέγγιση από το Δερματολόγο. Ανάλογα το βάθος, το πλήθος, την εντόπιση μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα των χημικών  peelings, της διέγερσης με το microneedling @Skinpen, της αντιφλεγμονώδους δράσης και ανάπλασης με φως του Dermalux@, της δερμοαπόξεσης με μικροκρυστάλλους @Pristine, της ενέσιμης ανάπλασης μεσοθεραπείας με υαλουρονικό και βιομιμητικά πεπτίδια, της αυτόλογης αναπλαστικής μεσοθεραπείας PRP…..

Ό,τι και να επιλέξετε, σε συνεννόηση με το Δερματολόγο, να γνωρίζετε ότι η σύγχρονη προσέγγιση απαιτεί συνδυασμό παρεμβάσεων και έγκαιρη προσέγγιση αυτού του σύνθετου φαινομένου της ακμής και φυσικά αποτελεί ΙΑΤΡΙΚΟ πρόβλημα, δεν είναι θέμα αισθητικής!

Start typing and press Enter to search