ΑΘΗΝΑ:

Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα

Αρχική / Δερματολογία

Το σμηγματορροϊκό έκζεμα ή δερματίτιδα είναι από τις πιο συχνές υποτροπιάζουσες αυτοφλεγμονώδεις δερματοπάθειες, και αφορούν σε πληθώρα ατόμων, αρκεί να σκεφτούμε ότι ο «λαϊκότερος» όρος είναι η λεγόμενη “πιτυρίδα”.

Πρόκειται για ένα έκζεμα που εκδηλώνεται στα σημεία που είναι πιο πυκνοί και αρκετοί οι σμηγματογόννοι αδένες, δηλαδή στο τριχωτό κεφαλής, στο μεσόφρυο, στα πλαϊνά σημεία της μύτης, στο γένειο, στα αυτιά, στο στέρνο.

Ποιοι παρουσιάζουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα? Υπάρχει ένα γενετικό υπόβαθρο προδιάθεσης, αν παρουσιάζουν και άλλα μέλη της οικογενείας. Συχνά εμπλέκεται η ύπαρξη ενός μύκητα Malassezia που συχνά σαπροφυτεί στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας και για αυτό το λόγο, βρίσκουν θεραπευτική εφαρμογή και τα αντιμυκητιασικά σαπούνια/σαμπουάν σε κάποιες περιπτώσεις. Οι πιο συχνοί όμως εκλυτικοί παράγοντες για τις υποτροπές του σμηγματορροϊκού εκζέματος είναι:

  • Το Στρες
  • Ο Χειμώνας/κρύο.
  • Η Επαφή με χημικά ή ερεθιστικές ουσίες (πχ βαφή μαλλιών, λακ, ακατάλληλα δερμοκαλλυντικά)
  • Μετά από έντονη σωματική ταλαιπωρία (πχ ίωση, χειρουργείο κλπ)
  • Σε περιπτώσεις ανοσοκαταστολής (πχ λήψη κορτιζόνης, μεταμοσχευμένοι, HIV κλπ)

Με τι μοιάζει αυτό το έκζεμα? Στα σημεία που προαναφέραμε, θα παρατηρήσουμε μια ερυθρότητα και κατά τόπους λεπτά ή και παχύτερα ξηρά λέπια, τα οποία συνήθως συνοδεύονται και από το αίσθημα του κνησμού. Αυτή η εικόνα επιδεινώνεται σε συνθήκες ζέστης όπως πχ μετά το ντους.

Θα φύγει ποτέ? Παρότι δεν είναι απίθανο, συνήθως όμως μας συνοδεύει για αρκετό διάστημα, καθώς αποτελεί μια προδιάθεση που έχουμε και χωρίς να το φοβόμαστε , μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και ως δείκτη στρες!!!εννοώντας με αυτό ότι σε περιπτώσεις έξαρσης, ας είμαστε υποψιασμένοι ότι η αιτία μπορεί να είναι εσωτερική και να οφείλεται σε ψυχική επιβάρυνση.

Πώς το αντιμετωπίζω; Οι περισσότερες εταιρείες δερμοκαλλυντικών στα φαρμακεία έχουν σειρές σαμπουάν και κρεμών D.S. (Dermatitis Seborrheic), στοχευμένων καλλυντικών που διευκολύνουν να διατηρήσουμε το υγιές αποτέλεσμα. Στις εξάρσεις θα χρειαστούμε την συμβουλή του δερματολόγου μας για να μας κατευθύνει στη σωστή θεραπεία, που περιλαμβάνει συνήθως , διαλύματα κορτικοστεροειδών, αντιμυκητιασικών, μαλακτικών

παραγόντων, αναστολείς καλσινευρίνης και σπανιότερα συστηματικές θεραπείες από του στόματος στις επίμονες καταστάσεις.

Εμπιστευθείτε το δερματολόγο σας!

 

Όσο πιο μεγάλη η βλάβη και βαθύτερη στην εντόπιση, τόσο μεγαλύτερη η φλεγμονή και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εγκαταλειφθούν ουλές και ινώσεις, μετά την αποδρομή της φλεγμονής. Είναι αναγκαία η έγκαιρη λήψη θεραπείας από το Δερματολόγο Ιατρό σας, προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν ουλές, χηλοειδή και οποιαδήποτε δυσμορφία, που θα σας ταλαιπωρήσει αισθητικά στο μέλλον.

Γ. ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ: δείτε εδώ

Είναι όλα τα εξανθήματα της ακμής τα ίδια?

Στην ακμή, αναφέραμε ότι πάσχει η τριχοσμηγματογόνος μονάδα και ανάλογα με το στάδιο της ακμής, μπορούν να παρατηρηθούν οι ανοιχτοί φαγέσωρες  ή αλλιώς τα « μαύρα στίγματα», οι κλειστοί φαγέσωρες ή αλλιώς «κέγχρια» , οι βλατίδες και τα φλυκταινίδια ( κόκκινα «σπυράκια» χωρίς ή με κορυφή πύου) καθώς και οι βαθύτερες κύστεις (κυστική ακμή) ή ακόμα και συνδυασμός αυτών. Ανάλογα με τις βλάβες που κυριαρχούν, την εντόπιση και την έκτασή τους, καθώς και το ιστορικό του ασθενούς προτείνονται από το Δερματολόγο σας και οι θεραπευτικές επιλογές που έχετε.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη ακμής?

Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης, με την εντόπιση στο σώμα, με αιτίες πρόκλησης διακρίνουμε: τη φαγεσωρική, βλατιδώδη, κυστική ακμή, την ακμή των νεογνών, της ενηλίκου γυναίκας, την τροπική ακμή, τη σχετιζόμενη με λήψη φαρμάκων, με καθημερινές μας συνήθειες κά.

Τι «φταίει» και δημιουργείται η ακμή?

Στην ακμή αναφέρθηκε προηγούμενα ότι φλεγμαίνει η τριχοσμηγματογόνος μονάδα του δέρματος, όμως ο μηχανισμός είναι πιο περίπλοκος από μία απλή φλεγμονή.

Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος ή εναπόθεση δέρμα ακατάλληλων υλικών (κρέμες, προϊόντα μακιγιάζ), η απόφραξη του πόρου που εκκρίνεται το σμήγμα, η ανάπτυξη βακτηρίων και μικροοργανισμών στον πόρο του αδένα (προπιονικό βακτήριο ακμής), η επίδραση των ορμονών (ανδρογόνων κυρίως, οιστρογόνων, προγεστερόνης, θυροξίνης), η τοπική και συστηματική χρήση φαρμάκων είναι μερικές από τις βασικές αιτίες που οδηγούν στην ακμή.

Είναι σημαντική η διαχείριση της ακμής από το Δερματολόγο Ιατρό σας, καθώς αποτελεί ιατρικό σύνθετο πρόβλημα, που ενίοτε απαιτεί τη συνεργασία και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων (γυναικολόγο,ενδοκρινολόγο).

Πότε αναζητώ θεραπεία στην ακμή?

Πέρα από την εξάλειψη της φλεγμονής και το δικαίωμα για ένα «καθαρό» και λαμπερό δέρμα, ιδίως στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, είναι σημαντική η πρόληψη των ουλών ή ινώσεων ή χηλοειδών, που εγκαταλείπει πίσω της η ακμή και μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή. Συνεπώς, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη της ΕΓΚΑΙΡΗΣ θεραπείας της ακμής και για αυτό απευθυνόμαστε στο Δερματολόγο μας, ο οποίος θα κρίνει τη βαρύτητα και θα διαλέξει το κατάλληλο θεραπευτικό συνδυασμό.

Τι θεραπείες υπάρχουν για την ακμή;

Όπως έγινε κατανοητό, η ακμή δεν είναι ΜΙΑ και επομένως ούτε και η θεραπεία της είναι μια και μοναδική. Συνεκτιμώντας διαφορετικούς παράγοντες υγείας, ασφάλειας, κοινωνικούς, συμμόρφωσης, οικονομικούς, ο Δερματολόγος θα προτείνει αντίστοιχα την εξατομικευμένη προσέγγιση για την ακμή, που σας ταιριάζει.

Πλέον, έχουμε την δυνατότητα συνταγογράφησης αρκετών τοπικών (φαρμακευτικές κρέμες, καθαριστικά, κερατολυτικές κρέμες, δερμοκαλλυντικά) και συστηματικών φαρμάκων (ισοτρετινοϊνη, ειδικά αντιβιοτικά φάρμακα)  για την ακμή, τα οποία συνδυάζονται και με μία ρουτίνα περιποίησης του δέρματος με ειδικά προϊόντα/δερμοκαλλυντικά και εγκεκριμένα και εξατομικευμένα ανάλογα το φύλο/ηλικία/τύπο ακμής, προκειμένου να διατηρήσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία της θεραπείας επιταχύνεται με θεαματικά αποτελέσματα με τη χρήση της ιατρικά εγκεκριμένης ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ DERMALUX@ με συνεδρίες κατά τις οποίες τα τρία μήκη φωτός (μπλέ, κόκκινο, κίτρινο) προάγουν την ανάπλαση του δέρματος, μειώνουν το βακτηριακό φορτίο της φλεγμονής και διεγείρουν την παραγωγή αναπλαστικών παραγόντων για καλύτερη και ταχύτερη επούλωση. Το πρωτότυπο και μοναδικό DERMALUX@  λειτουργεί ταυτόχρονα και τα τρία μήκη φωτός (μειώνοντας το χρόνο της συνεδρίας και θεραπεύοντας σε τρία επίπεδα της επιδερμίδας), χωρίς να προκαλεί ερεθισμό και χωρίς παρενέργειες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονοθεραπεία ή και σε συνδυασμό με αγωγή.

Υπάρχει θεραπεία για τις ουλές της ακμής;

Όπως και η θεραπεία της ακμής, έτσι και η αποκατάσταση των επιπλοκών της, απαιτεί την εξατομικευμένη προσέγγιση από το Δερματολόγο. Ανάλογα το βάθος, το πλήθος, την εντόπιση μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα των χημικών  peelings, της διέγερσης με το microneedling @Skinpen, της αντιφλεγμονώδους δράσης και ανάπλασης με φως του Dermalux@, της δερμοαπόξεσης με μικροκρυστάλλους @Pristine, της ενέσιμης ανάπλασης μεσοθεραπείας με υαλουρονικό και βιομιμητικά πεπτίδια, της αυτόλογης αναπλαστικής μεσοθεραπείας PRP…..

Ό,τι και να επιλέξετε, σε συνεννόηση με το Δερματολόγο, να γνωρίζετε ότι η σύγχρονη προσέγγιση απαιτεί συνδυασμό παρεμβάσεων και έγκαιρη προσέγγιση αυτού του σύνθετου φαινομένου της ακμής και φυσικά αποτελεί ΙΑΤΡΙΚΟ πρόβλημα, δεν είναι θέμα αισθητικής!

Start typing and press Enter to search