ΑΘΗΝΑ:

Ψωριάση

Αρχική / Δερματολογία

Ψωριάση: Υπάρχει λύση;

Η ψωρίαση είναι ένα μη-μεταδοτικό φλεγμονώδες δερματικό νόσημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και παρουσιάζεται με τη μορφή ερυθρών πλακών στο δέρμα καλυπτόμενα από ξηρά “λέπια” (υπερκερατωτικές πλάκες).  Προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού, και παρότι ΔΕΝ θεωρείται κληρονομική πάθηση, παρουσιάζει μία οικογενή επιβάρυνση, για αυτό το λόγο μπορεί να εμφανισθεί σε άτομα της ίδιας οικογένειας.

Στην παθογένεια της ψωρίασης εμπλέκονται γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ανοσολογικοί μηχανισμοί, οι οποίοι δημιουργούν μία φλεγμονώδη κόκκινη πλάκα στο δέρμα και προάγεται η πρόωρη/ γρήγορη απόπτωση των κυττάρων της επιδερμίδας στο σημείο εκείνο σε παχιά, ξηρά λέπια/νιφάδες. Ενώ στο υγιές δέρμα αυτή η διαδικασία ανανέωσης των επιδερμιδικών κυττάρων ολοκληρώνεται σε 28 περίπου ημέρες, στο σημείο εκδήλωσης της ψωριασικής πλάκας διαρκεί μόλις 4-6 ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι να αθροίζονται τα “νεκρά” ξηρά κερατινοποιημένα λέπια και να εμφανίζεται ως υπερκερατωτική πλάκα, με άλλοτε άλλο βαθμό κνησμού, δυσφορίας και έκτασης. Παρουσιάζει μεγάλη επίπτωση στην εικόνα των ασθενών, επηρεάζοντας τις σχέσεις τους και την αντίληψη της εικόνας του σώματός τους, και από μετρήσεις παγκοσμίως επιβεβαιώνεται η μεγάλη επίδραση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.

 

 

Απαντάται με τη μορφή α) των ενηλίκων και β) των παιδιών. Στα παιδιά είναι πιο συχνή η σταγονοειδής μορφή, που συχνά συνδυάζεται με στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις. Οι μορφές των ενηλίκων είναι οι εντοπισμένες: στην κατά πλάκας ψωρίαση (συχνότερη), η σταγονοειδής, η ανάστροφη ψωρίαση (πτυχών-μασχαλών, γεννητικής περιοχής κλπ), αλλά και η ερυθροδερμική και η φλυκταινώδης, μορφές με μεγάλη προσβολή του δέρματος και οι οποίες πιθανά να χρειαστούν  νοσηλεία. 

Τα συνήθη σημεία στο σώμα που εμφανίζεται η ψωρίαση είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, χαμηλά στην οσφύ, στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής, στις παλάμες, στα πέλματα, στα χέρια και πόδια. Μπορεί να προσβάλλει τα νύχια, σχηματίζοντας βοθρία στην επιφάνειά τους, να φαίνονται πιο “παχιά” και να αποκολλούνται από την κοίτη του νυχιού και συχνά παρερμηνεύεται ως μυκητίαση των νυχιών. Αυτή η ονυχόλυση μας υποδεικνύει μια τάση πιθανής προσβολής και της “άκρης των κοντινών αρθρώσεων” των δακτύλων, για αυτό το λόγο, και αν έχουμε πόνους στις αρθρώσεις ή “πρηξίματα” στα δάκτυλα, πιθανά να συνυπάρχει ψωριασική αρθρίτιδα. Σε ποσοστό 10% των ασθενών με ψωρίαση μπορεί να μην προσβληθεί καθόλου το δέρμα και να υπάρχει μόνο η αρθρίτιδα. Είναι μεγάλης σημασίας να αναζητήσουμε έγκαιρα τη σωστή θεραπεία, σε εξειδικευμένο δερματολογικό κέντρο,  για να αποφευχθεί η μονιμότητα των βλαβών της ψωρίασης στις αρθρώσεις καθώς και η υγεία του δέρματος.

Η ψωρίαση, πέρα από δερματοπάθεια, σήμερα πλέον θεωρείται  συστηματική φλεγμονώδης πάθηση και παρουσιάζει συννοσηρότητα με το καρδιαγγειακό (μεταβολικό σύνδρομο, κεντρική παχυσαρκία, καρδιαγγειακά συμβάμματα, σακχαρώδη διαβήτη), το έντερο (ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn) και τις αρθρώσεις. Είναι συχνή με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ερυθηματώδη Λύκο και θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Η διάγνωση της ψωρίασης τίθεται κλινικά, αλλά και με βιοψία και ιστολογική επιβεβαίωση.

Η σύγχρονη θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να είναι α) τοπική ή/και β) συστηματική. Στις τοπικές θεραπείες ανήκουν τα κερατολυτικά προϊόντα, η ανθραλίνη, η πίσσα, τα τοπικά κορτικοστεροειδή, τοπικά παράγωγα βιταμίνης D και οι τοπικοί αναστολείς καλσινευρίνης. Η Φωτοθεραπεία θεραπεία, συνήθως υπεριώδης τύπου UVA  και UVB,  αποτελεί μια άλλη προσέγγιση στην ψωρίαση, μόνη της ή και σε συνδυασμό με τοπική αγωγή.

Πολύ ενδιαφέρουσα πλέον είναι η συστηματική θεραπεία της ψωρίασης, όπου έχουν προστεθεί νεότερα και σύγχρονα δεδομένα, καθώς πέραν των κλασσικών θεραπειών με μεθοτρεξάτη, ρετινοειδή , κυκλοσπορίνη, διαθέτουμε σήμερα τις λεγόμενες «Στοχευμένες» θεραπευτικές αγωγές ή αλλιώς «βιολογικούς παράγοντες».  Στοχεύουν σε κυτταροκίνες (TNF-a), σε ιντερλευκίνες IL-17a, IL-12/23, IL-23, ή αποτελούνται από «μικρά στοχευμένα μόρια», όπως η apremilast από του στόματος. Τόσο η αποτελεσματικότητα των νεότερων θεραπειθών, όσο και η έλλειψη ανεπιθύμητων ενεργειών, τις καθιστά πρώτη θεραπευτική επιλογή.

Η σωστή ενημέρωση, η αξίωση θεραπείας και η εξατομικευμένη διαχείριση από έμπειρη δερματολογική ομάδα γιατρών, εγγυάται ασφάλεια και απαλλαγή από ένα τόσο συχνό και πλέον θεραπεύσιμο δερματικό νόσημα όπως η ψωρίαση.

Στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ Αθηνών δημιουργήσαμε ΕΙΔΙΚΟ Iατρείο αυτοανόσων και αυτοφλεγμονωδών παθήσεων δέρματος  με τον καθηγητή Π.Ι. Σταυρόπουλο.

Start typing and press Enter to search